دسته : روانشناسی و علوم تربیتی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 177 KB
تعداد صفحات : 69
بازدیدها : 659
برچسبها : رضایت از زندگی عزت نفس
مبلغ : 4000 تومان
خرید این فایلپایان نامه روانشناسی بالینی تحقیق بررسی رابطه بین رضایت از زندگی با عزت نفس در بین زنان شاغل و خانه دار
مقدمه
اجتماع در گستره خویش متشکل از نهادهای متعدد و کوچک و بزرگی است. یکی از عمده ترین نهادهای اجتماعی که جانشین ندارد خانواده است که از دیرباز همزمان با خلقت بشر به شکل ابتدایی وجود داشته است.
به منظور شناخت خانواده می بایست تعریفی از آن ارائه کنیم. خانواده یک نهاد حقوقی است که بر پایه روابط ویژه ای میان حداقل یک زن و یک مرد موجودیت می یابد. زن و مرد باید با هم ارتباط ویژه ای داشته باشند که با آن زوجیت و پیوند زناشویی اطلاق می شود. عزت نفس از جمله مفاهیمی است که در چند دهه ی اخیر مورد توجه بسیاری از روانشناسان و پژوهشگران قرار گرفته است اما از نظر قدمت تاریخی این موضوع در مباحثی که علما و فلاسفه و تربیت در گذشته داشته اند به چشم می خورند.
در مطالعاتی که توسط استنگ انجام شد ارتباط متقابل بین عزت نفس و تصور خود از توانایی خود مورد تایید قرار گرفت.
بدین معنی اگر میدان عزت نفس کاهش یابد احساس ضعف و توانایی در خود بوجود می آید و بر عکس با افزایش میزان عزت نفس، احساس توانمندی و ارزشمندی فرد احیا می شود و تغییراتی مثبتی چون؛ افزایش پیشرفت تحلیلی، افزایش تلاش برای کسب موفقیت، داشتن اعتماد به نفس، بلند همت بودن، تمایل به داشتن سلامت بیشتر، لذت بردن از روابط با دیگران و پیش بینی مثبت نسبت به موقعیتهای بعدی در او پدیدار می شود.
عزت نفس عبارتست از ارزشی که اطلاعات درون خود پندار برای فرد است و از اعتقادات فرد در مورد تمام صفات و ویژگی هایی که در او هست ناشی می شود.
بطور کلی ارزیابیهایی که فرد از خود می کند عزت نفس او را شکل می دهد.
نحوه ی شکل گیری عزت نفس از طریق تفکر در مورد خود ادراک شده و خود ایده آل صورت می گیرد. در تحقیقات زیادی بر تنش در سازگاری عاطفی، هیجانی، اجتماعی، روان شناختی تاکید شده است.
بیان مسئله:
خانواده یکی از مهمترین نهادهای موجود در جامعه است که به نظر هر چه بیشتر در مورد آن تحقیق شود باز هم جای کار دارد. خانواده به خاطر اهداف زایدی تشکیل می شود که یکی از مهم ترین آنها میل قوی هر جنس به جنس مخالف می باشد هر چند تمایلات جنسی، بین انسان و حیوان مشترک است ولی تمایز آنها به جهت نوع پاسخگویی به این نیاز است. یکی دیگر از اهداف تشکیل خانواده رسیدن زوجین به آرامش و امنیت است فردی که هنوز مجرد است انرژی خود را در مسیرهای دیگری صرف می کند. مثل پیدا کردن یک زوج مناسب و این به خودی خود می تواند آرامش فرد را به هم بریزد پس کسی که همسفر زندگی خود را پیدا کرده است آرامش بیشتری را تجربه می کند.
رضایت زناشویی یکی از عوامل موثر بر ثبات و پایائی خانواده هاست. به عقیده شاملو 1369 مهم ترین عوامل موفقیت در زندگی زناشویی عاطفی و فکری تشابه علایق و طرز تفکر، تشابه مذهبی، تشابه تحصیلی و طبقاتی، تشابه طرز تفکر نسبت به امور جنسی، تشابه علایق در زندگی و سرعت عمل در کارها و بالاخره رابطه خانواده زن و شوهر می داند.
رضایت از زندگی زناشویی در فرهنگ عمید رضایت از زندگی زناشویی، خشنودی از زندگی و زنده بودن و معاش با زن یا شوهر، شوهر کردن و ازدواج معنی شده است.
هابکینز تعریف جالبی از رضایت از زندگی دارد. او می گوید: احساسات عینی از خشنودی، رضایت و لذت تجربه شده توسط زن یا شوهر موقعی که تمام جنبه های ازدواجشان را در نظر می گیرد.
رضایت زناشویی یک متغیر نگرشی است و بنابراین یک خصوصیت فردی زن و شوهر محسوب می شود. طبق تعریف فوق رضایت از زندگی در واقع نگرش نسبی و لذت بخشی است که زن و شوهر از جنبه های مختلف روابط زناشویی دارند.
از جمله مهمترین عوامل توفیق و حفظ رضایت از زندگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- حوصله و برد باری 2- صداقت 3- خلوص 4- مهربانی 5- صمیمیت 6- تعهد 7- انعطاف پذیری 8- تفاهم
میزان رضایت از زندگی در بین دانشجویان اردبیل در چه سطحی است و اینکه آیا سن، جنس و سابقه تاهل در میزان رضایت زناشویی موثر است؟
1- آیا میزان عزت نفس در زنان شاغل و غیر شاغل متفاوت است و اگر ارتباط دارد از چه جنبه ای قابل توصیف است؟
2- آیا میزان تحصیلات زنان در عزت نفس آنها ارتباط دارد؟
3- آیا فرزند داشتن زنان در عزت نفس آنها ارتباط دارد؟
4- آیا متاهل بودن زنان در عزت نفس آنها ارتباط دارد؟
5- اشتغال زنان در رضایت از زندگی ارتباط دارد؟
اهداف تحقیق:
اهداف کلی:
اهداف جزیی:
1- بررسی مقایسه ای رضایت زناشویی بین زنان شاغل و غیر شاغل
2- تعیین میزان رضایت زناشویی در زنان شاغل
3- تعیین میزان ارتباط رضایت زناشویی در زنان غیر شاغل
4- مقایسه رضایت زناشویی در زنان شاغل و غیر شاغل
5- بررسی میزان رابطه بین عزت نفس و رضایت زناشویی در زنان شاغل
6- بررسی میزان رابطه بین عزت نفس و رضایت زناشویی در زنان غیرشاغل
اهمیت و ضرورت پژوهش:
یکی از نیازهای اساسی انسان در مرحله جوانی جفت گزینی ها است در راستای تحقق و دست یابی به این نیاز هر فردی تمایل دارد که در مورد آینده زندگی زناشویی خود و مشتقات و سختی های آن بیشتر بداند تا آگاهی و توانایی لازم برای سازگار شدن با آنها را در خود داشته باشد و در نهایت زندگی برای هر شخصی تبدیل به کانونی پر مهر و سالم شده و پرورش فرزندانی قوی و با اراده و در سطحی وسیعتر جامعه ای قوی و با نشاط و با اراده را به دنبال داشته باشد.
با توجه به روند رو به رشد اشتغال زنان در جامعه ما ورود زنان به عرصه تلاش و سازندگی ضروری است که هر مرد جوانی در بدو تشکیل زندگی با مشکلات اشتغال زن آشنا شود تا با دیدی بهتر و گسترده تر به انتخاب همسر بپردازد، در واقع هدف اصلی محقق شناسایی و ارائه مشکلات و کمبودهای خانواده هایی است که در آنها زنان در خارج از خانه به اشتغال می پردازند. البته پر واضح است که در کنار مشکلات و کمبودها، مزایای عاطفی و اقتصادی و اجتماعی خانوادگی اشتغال زن نیز به طور اجمالی اشاره خواهد شد. عزت نفس از نظر روانشناسان به میزان ارزشی که فرد برای کفایت و صلاحیت خود در رابطه با اهداف کلی و ایده آل های خود در نظر می گیرد بر می گردد و داشتن عزت نفس برای همه انسانها یک ضرورت است. در واقع چیزی است که همیشه در جستجوی آن هستیم با این حال و با همه تلاشها، بعضی از افراد انسانی هرگز به آنچنان اعتماد به نفس که بتواند احساس واقعی و شادی کنند نمی رسند و همیشه در ناراحتی و شک و تردید زندگی می کنند و هیچ وقت به موفقیت در زندگی دست پیدا نمی کنند. در واقع هدف محققین در این تحقیق بررسی میزان رضایت از زندگی زنا شویی در زنان شاغل و زنان خانه دار است و بدست آوردن رابطه آن با میزان عزت نفس در زنان شاغل و خانه دار است.
فرضیه تحقیق:
1- رضایت زناشویی در زنان غیر شاغل بیشتر از زنان شاغل است.
2- بین عزت نفس و اشتغال زنان رابطه وجود دارد.
3- عزت نفس در زنان شاغل بیشتر از عزت نفس در زنان غیر شاغل است.
4- بین رضایت زناشویی و اشتغال زنان رابطه وجود دارد.
تعریف عملیاتی متغیرها:
در فرهنگ عمید رضایت از زندگی زناشویی، خشنودی و خوشدلی از زنده بودن، زیستن، عمر حیات و معاش با زن یا شوهر کردن و ازدواج معنی شده است و در عموم رضایت زناشویی احساس تعلق و وابستگی زن و شوهر، احساس همدلی و محبت بین آنها و رضایت مند بودن از زندگی از تمام جهات.
از لحاظ عملیاتی و اهداف تحقیق رضایت از زندگی زناشویی با کسب امتیازات بالا در پرسشنامه رابطه مستقیم دارد، یعنی کسانی که رضایت بیشتر از زندگی زناشویی دارند. از امتیاز بالاتر و بیشتری در تغییر پرسشنامه برخوردار خواهند بود.
خانه دار، زنانی که در خانه مشغول به کارند و درآمدی ندارند و ساکن در شهر اردبیل می باشند.
عزت نفس: ارزیابی فرد درباره خود یا قضاوت فرد در مورد ارزش خود.
عزت نفس بالا: وضعیت فردی است که نمره او در گروه نمونه نسبت به سایر افراد از میانگین بالاتر است.
عزت نفس پایین: وضعیت فردی است که نمره او در گروه نمونه نسبت به سایر افراد از میانگین پایین تر است.
عزت نفس از دو بخش باهم مرتبط تشکیل می شود که یکی داشتن احساس اطمینان در برخورد با چالش های زندگی:
باور خود توانمندی و دیگری احساس صلاحیت برای خوشبخت شدن (احترام به خود یا حرمت نفس)
اشتغال: در فرهنگ عمید مشغول شدن، به کاری پرداختن و سرگرم شدن به کاری تعریف شده است از دیدگاه راهنمایی شغلی و حرفه ای کار یا پیشه، فعالیتی دائمی است که به تولید کالا و یا خدمات منجر می شود و برای اجرای آن دستمزدی در نظر گرفته می شود.
لذا کار دارای 3 خصوصیت می باشد که عبارتند از:
1- همیشگی است 2- به تولید کالا یا خدمات منجر می شود 3- دستمزدی برای آن در نظر گرفته شده است. همچنین در تکمیل تعریف عملیاتی اشتغال، می توان افزود این فعالیت که خصوصیات آن ذکر شده می بایست در خارج از محیط خانه و حداقل 4 ساعت در روز باشد.
فهرست مطالب تحقیق
مقدمه
بیان مسئله
اهداف تحقیق
اهداف کلی
اهداف جزیی
اهمیت و ضرورت پژوهش
فرضیه تحقیق
تعریف عملیاتی متغیرها
رضایت زناشویی
اشتغال زن
رضایت زناشویی
عوامل موثر بر رضایت زناشویی
مبانی نظری زناشویی
خصوصیات زوجین رضامند
اشتغال زنان
اثرات اشتغال زن بر فرزندان
تأثیر اشتغال زن بر نقش پدر خانواده
عزت نفس
علل پیدایش عزت نفس
واکنش دیگران
عزت نفس یک نیاز اولیه
عوامل زیر بنایی عزت نفس
چهار شرط عزت نفس
عدم اعتماد به نفس و پیامدهای آنان
تحقیقات مربوط به اشتغال زنان در داخل و خارج کشور
تحقیقات مربوط به رضایت از زندگی در داخل و خارج کشور
روش تحقیق
جامعه آماری
نمونه و روش اندازه گیری
روش نمونه گیری
ابزار پژوهش
الف- پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ
ب- پرسش نامه رضایت از زندگی
اعتبار و پایانی
روش اجرا
بخش دوم آمار استنباطی
بحث و نتیجه گیری
محدودیت پژوهشی
خرید و دانلود آنی فایل